Oppskrifter og tips for å lage tamarindsaus hjemme

Tamarindsaus er en smakfull saus laget av tamarindfrukt. Den har en unik smak med både søte og sure toner, og brukes ofte i asiatisk og karibisk matlaging. Tamarindfruktens pulp er det som brukes til å lage sausen, og den kan kjøpes som tamarindpaste i enkelte dagligvarebutikker som Rema 1000. Når du lager tamarindsaus hjemme, kan du tilpasse smak og konsistens etter dine preferanser.

Oppskrift på tamarindsaus

Her er en enkel oppskrift på hvordan du kan lage tamarindsaus hjemme med tamarindpaste:

  1. Start med å bløtlegge 2 ss tamarindpaste i 1 kopp varmt vann i ca. 15 minutter. Dette hjelper til med å myke opp pastaen.
  2. Etter bløtleggingen, mos tamarindpastaen godt i vannet og sil for å fjerne eventuelle frø og klumper.
  3. I en kjele, tilsett 2 ss sukker, 1 ts soyasaus og 1 ts fiskesaus i tamarindblandingen. Kok opp blandingen på middels varme og rør godt til sukkeret er oppløst.
  4. Reduser varmen og la sausen småkoke i ca. 10 minutter til den tykner og får en karamellaktig konsistens. Husk å røre jevnlig for å unngå at sausen brenner seg.
  5. Smak til sausen med mer sukker eller limejuice etter ønske. Juster også konsistensen ved å tilsette mer vann hvis nødvendig.
  6. Når sausen har fått ønsket konsistens og smak, kan den avkjøles før bruk. Den kan oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke.

Tamarindsaus brukes ofte som en smakfull dip til ulike retter. Den passer spesielt godt til grillet kjøtt, sjømat og vegetariske alternativer som tofu eller grønnsaksboller.

Pang Gang saus

En populær oppskrift som bruker tamarindsaus er “Pang Gang saus”. Denne sausen er en kombinasjon av tamarindsaus, soyasaus og andre krydder. Paneer, tofu eller kylling kan marineres og deretter grilles med denne sausen for å få en deilig smak.

For å lage Pang Gang saus, kan du bruke tamarindsausen du tidligere har laget. Tilsett deretter 1 ss soyasaus, 1 ss honning, 1 ts revet ingefær og 1 ts rød chili pasta i sausen. Bland godt sammen og mariner kjøttet du ønsker å grille i denne sausen i minst 1 time før steking eller grilling. Server det grillede kjøttet med ekstra saus og ris eller nudler.

Oppsummering

Å lage tamarindsaus hjemme kan være enkelt og gøy. Ved å bruke tamarindpaste som kan kjøpes i butikker som Rema 1000, kan du få en autentisk smak av denne sausen. Prøv den grunnleggende oppskriften og eksperimenter med tillegg av ulike krydder og ingredienser for å tilpasse sausen etter din smak. Tamarindsaus er en allsidig saus som kan løfte smaken av mange retter, så vær kreativ og nyt den nye smaksopplevelsen!

Ofte stillede spørgsmål

Hva er tamarindsaus og hvordan bruker man det?

Tamarindsaus er en fruktig saus laget av tamarind’pasta, sukker og krydder. Det kan brukes som en smakfull marinade eller saus til kjøtt, fisk eller grønnsaker.

Er tamarind’pasta tilgjengelig på Rema?

Ja, tamarind’pasta er tilgjengelig på Rema butikker og kan kjøpes som en praktisk alternativ til å lage tamarindsaus fra bunnen av.

Hvordan lager man pang gang saus?

Pang gang saus er en thailandsk saus laget av tamarind’pasta, fiskesaus, sukker, limejuice og chili. Du kan finne oppskrifter online som gir deg trinn for trinn instruksjoner.

Kan tamarindsaus brukes som en dip?

Ja, tamarindsaus kan brukes som en dip for stekt mat som friterte vårruller eller reker. Det gir en søt og sur smak som komplementerer det sprøe og salte i maten.

Hvor kan jeg finne oppskrifter som bruker tamarindsaus?

Du kan finne oppskrifter som bruker tamarindsaus på matblogger, kokebøker eller på nettet. Det er mange spennende retter som kan lages med denne sausen.

Hva er de helsemessige fordelene ved tamarind’pasta?

Tamarind’pasta inneholder naturlige antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer som kan være bra for helsen. Det kan også hjelpe med fordøyelsen og senke kolesterolet.

Er tamarindsaus vegetarisk/vegansk?

Tamarindsaus kan være både vegetarisk og vegansk, avhengig av hvilke ingredienser som brukes i oppskriften. Det er en allsidig saus som kan tilpasses ulike kosthold.

Kan tamarindsaus brukes til desserter?

Ja, tamarindsaus kan også brukes som en søt topping til desserter som iskrem eller frukt. Det gir en ny og spennende smak til søte retter.

Kan jeg erstatte tamarind’pasta med noe annet?

Hvis du ikke har tamarind’pasta tilgjengelig, kan du erstatte det med limejuice eller eddik blandet med litt brunt sukker. Det vil gi en lignende søt og sur smak.

Hva er forskjellen mellom tamarind’pasta og tamarindsaus?

Tamarindsaus er laget ved å blande tamarind’pasta med andre ingredienser som sukker og krydder for å skape en smaksrik saus, mens tamarind’pasta er selve basen for sausen og brukes som et konsentrat.

Artiklen Oppskrifter og tips for å lage tamarindsaus hjemme har i gennemsnit fået 4.5 stjerner baseret på 32 anmeldelser